Türkiye'nin En Büyük 13.000'in Üzerinde Araç İle
Türkiye'nin En Büyük Kamyoncu Ve Tırcı Ailesiyiz
Kamyoncu Ve Tırcı Ailesi Şimdi İletişime Geçin

U-ETDS (Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi) Yük taşıma bildirimi nedir? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

U-ETDS sistemi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan nakliyecilerin taşıdıkları yüklerin bilgilerini e devlet kanalı ve mobil uygulamalar ile bakanlığa kaydetme sistemidir. Bu kayıt işlemine yük taşıma bildirimi denilmektedir. 01 Ocak 2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından denetlenmeye başlanacak olan yük taşıma bildirimine bildirim yapmayanlara cezai yaptırım uygulanacaktır.

Yük taşıma bildiriminde istenilen bilgiler nelerdir? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Yük Bildirimi İçin İstenen Bilgiler şunlardır;

-Plaka Numarası

-Plaka Numarası (Motorsuz, römork, yarı römork vb.)

-Birinci Şoför T.C. Kimlik Numarası

-Varsa İkinci Şoför T.C. Kimlik Numarası

-Yüklenme Yeri – İl/İlçe

-Boşaltma Yeri – İl/İlçe

-Yüklenme Tarihi / Saati

-Boşaltma Tarihi / Saati (Tahmini)

-Yükün Cinsi

-Yükün Miktarı

-Yükü Gönderenin Unvanı

-Yükü Alanın Unvanı

Yük taşıma bildirimi yapmak için ücret ödeyecek miyim? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Firmamıza kayıtlı bütün sürücüler yük taşıma bildirimlerini yükleyecekleri mobil uygulamamız üzerinden kolay ve ücretsiz olarak yapabilirler.

Akıllı telefon kullanmayan üyelerimiz yük taşıma bildirimini her yüklediği yükte telefon ile arayarak bildirim yapabilecekler. Manuel yük taşıma bildirimi iş gücü gerektirdiği için ücretlidir.

Birden çok yere dağıtmalı parsiyel (parça) yüklerde uğradığımız her nokta için ayrı ayrı yük bildirimi mi yapacağız yoksa her biri için tek bir bildirim mi yapacağız? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Parsiyel taşımalarda en son boşaltacağı müşterinin bilgilerini girmesi yeterli. Dağıtmalı yüklerde en son ve en uzak mesafe hangisi ise sadece onun girilmesi yeterlidir.

Bu yeni sistemde yük taşıma bildirimini yapınca kendi faturam ile çalışmaya devam edebilecek miyim yoksa Ege Yurt faturası ile mi çalışmam gerekecek? Nakliye alacaklarım için kendi hesabımı kullanabilir miyim yoksa Ege Yurt hesabını mı kullanacağım? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Üyelerimiz kendi nam ve hesabına kendi faturası ile daha önce çalıştığı şekilde çalışmaya devam edebilirler. Hiçbir değişiklik olmadan eski usul çalışmak isteyenler çalışabilirler. Bu üyelerimiz sadece yük bildirimini yaparak faaliyetlerine devam edebilirler.

Ege Yurt faturası ile çalışmak isteyen müşterilerimiz bizim faturamız ile de çalışabilirler. Bunun için bütün altyapı çalışmalarımız hazır. Elektronik fatura mükellefi olduğumuz için faturayı elektronik ortamda whatsaptan gönderebiliyoruz. Her müşterimizin kendi adına bir banka hesabı tanımlıyoruz ve bu hesabı kullanma yetkisini de ruhsat sahibine veriyoruz. Müşterilerimizin böyle bir talebi olmaz ise kendi nam ve hesaplarına çalışmaya devam edebilirler. Burada seçim müşterimize ait olacaktır.

Şehir içi taşımalarda veya 6 saat içerisinde teslim edilecek taşımalarda yük taşıma bildirimi yapmam zorunlu mu? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Kantar görmeyen şehir içi taşımalarda veya 6 saat içerisinde teslim edilecek taşımalarda eğer kantardan geçmediler ise bildirim yapmayabilir diye bir çıkarım yapıyoruz. Detayını denetlemeler başlayınca birlikte göreceğiz. İlk başlarda biraz esnek davranacaklar diye düşünüyoruz. Fakat bunun sorumluluğu tamamen sürücüye ait. Biz her yüklerini bildirsinler diye akıllı telefonlar için mobil uygulama hazırlayıp telefonlara yüklenmesini istiyoruz. İsterse günlük 100 bildirim bile yapabilir sınır yok ama yönetmelik şu şekildedir;

“C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1 ve R2 yetki belgesi sahipleri; taşımasını üstlendikleri eşyalar için fatura/e-fatura ve/veya irsaliye bilgileriyle birlikte, beşinci fıkrada belirtilen bilgileri, eşyanın kabul edildiği saatten, en geç 6 saat sonrasına kadar Bakanlığın U-ETDS sistemine işlemek/iletmek zorundadırlar. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 10 uyarma verilir.”

Fatura olmadan yük bildirimi yapılabilir mi? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Evet Yapılabilir. Ancak tüm işlemlerinizin resmi ve faturalı olması sizin yararınızadır. Ödenemeyen taşıma bedelinin tazmininde fatura bulunması gerekecektir.

Devamlı aynı sabit bir işte sabit bir hatta hep aynı yükü taşıyorum. Her seferinde yük bildirimi yapmam gerekiyor mu? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Sözleşmeli olarak çalışılıyorsa, aynı noktalar arası, aynı kişilere/yerlere ve aynı yükü taşıyorlarsa ayda bir defa başlangıç ve bitişi tarihi olarak ayın başı ve sonu şeklinde tek seferde bildirim yapılabilecektir. Bu şekilde ise, ayda bir bildirim yapmanız yeterli olacak. Yola çıkış tarihini bugün seferin bitiş tarihini 30 gün sonrasına olacak şekilde bildirim yapabilirsiniz. Yada her ayın ilk günü ve son günü olacak şekilde bildirim yapabilirsiniz.

Geçtiğimiz sene U-ETDS ile birlikte uygulanacak olan ve nakliyecilerin uygulanmaması için grev yaptıkları Takograf verilerini bildirme zorunluluğu 1 Ocakta yine yürürlüğe girecek mi? Takograf verileri bildirme yönetmeliği ile yük taşıma bildirimi yönetmeliği aynı yönetmelik midir? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Hayır takograf verileri bildirme yönetmeliği ile yük taşıma bildirimi yönetmeliği aynı yönetmelik değil ayrı ayrı yönetmeliklerdir. Takograf verilerini bildirme zorunluluğu yönetmeliği 2020 yılında ertelenmiş ve 2024 yılında yürürlüğe girecektir. Bu ertelemede takograf verileri bildirme yönetmeliği değil göndermeyenlere cezai işlem uygulama zorunluluğu ertelenmiştir. İsteyen yine takograf veri bildirimlerini yapmaktadır. Geçen seneki grevlerin hepsi takografdaki çalışma sürelerinin denetlenmesine karşı yapılan grevlerdi.

U-ETDS sistemine kimler yük bildiriminde bulunmak zorundalar? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Karayolunda ticari amaçlı yük taşıyan herkes yük taşıma bildirimi yapmak zorundadır. Bu süre içerisinde yine yük taşıma bildirimi yapmaları gerekmektedir. Bildirim yapılmadığı taktirde  cezai işleme maruz kalacaklardır kalınacaktır.

Yük bildirimi yapılınca fatura kesmek zorunlumu ? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Yük bildirimi ile fatura arasında hiçbir bağlantı yoktur. Konu sadece Ulaştırma Bakanlığı ile alakalıdır Maliye Bakanlığı sisteme dahil değildir.

Sefer süremiz birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir bu durumda yük taşıma bildirimini nasıl yapacağız? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Tahmini varış tarihi süresi birkaç gün veya birkaç hafta sonrası olarak da yazılabilir bunun herhangi bir engeli yok.

Sefer süremiz birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir bu durumda yük taşıma bildirimini nasıl yapacağız? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Tahmini varış tarihi süresi birkaç gün veya birkaç hafta sonrası olarak da yazılabilir bunun herhangi bir engeli yok.

Yük bildirimini yapacağımız uygulamaya nasıl ulaşabiliriz? (Detaylar İçin Tıklayınız.)

Ege Yurt üyelerine özel hazırladığımız yazılımımız bütün üyelerimizin anketlerini doldurdukları zaman aktif olacak ve sizlere sms ile kullanıcı adı şifreniz gönderilecektir.

DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN

0542 238 73 38

NOLU ÇAĞRI MERKEZİ NUMARAMIZI ARAYABİLİRSİNİZ

background

Yüksis Üzerinden U-ETDS Yük Bildirimi

Back to top of page